Folge 7: Das Rezept für guten Kaffee, Koffein und unsere Gesundheit

Wie gelingt der perfekte Kaffee? Wie viel Kaffee ist zu viel? Und warum macht er manchmal noch müder?

Vielen Dank an meine Gesprächspartner:

Nicole Battefeld
Sara Marquart
Stefan Kabisch

In dieser Folge habe ich unter anderem diese Quellen benutzt:

Atomo! Molecular Coffee

Cai et al: The effect of coffee consumption on serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled trials (European Journal of Clinical Nutrition, 2012)

Cameron et al.: Systematically Improving Espresso: Insights from Mathematical Modeling and Experiment (Matter, 2020)

Coffee and Diabetes – Benefits of Coffee & Effect on Blood Sugar (Diabetes.co.uk)

Coffee – The Nutrition Source (Harvard School of Public Health)

Coffee changes our sense of taste (EurekAlert!)

Coffee Excellence Center (ZHAW Institut für Chemie und Biotechnologie ICBT)

Coffee Standards (Specialty Coffee Association)

Coffee Taster’s Flavor Wheel (Specialty Coffee Association)

Consorzio di Tutela del Caffè Espresso Italiano Tradizionale

Ergebnisse des Expertengesprächs „Mögliche Koffeinwirkungen auf das Herzkreislaufsystem von Kindern und Jugendlichen“ (BfR, 2017)

Folmer: The Craft and Science of Coffee (Elsevier, 2017)

Henderson: Coffee Consumption and Health: We Need Randomised Controlled Trials (BMJ, 2018)

Horne & Reyner: Counteracting driver sleepiness: effects of napping, caffeine, and placebo. (Psychophysiology, 1996)

Koffein: Die Dosis macht’s (Bundesregierung) 

Marquart: Cosmos Coffee (Deutsches Museum Verlag, 2019)

Marquart: The Rainbow of Taste (Kultur & Technik: Zeitschrift des Deutschen Museums München, 2018)

Ong et al.: Understanding the role of bitter taste perception in coffee, tea and alcohol consumption through Mendelian randomization (Scientific Reports, 2018)

Pro-Kopf-Konsum im Laufe des Lebens von ausgewählten Lebensmitteln in Deutschland (Statista)

Pro-Kopf-Konsum von Heißgetränken in Deutschland nach Art bis 2018 (Statista)

Umsatz mit Kaffee im Lebensmittelhandel in Deutschland nach Segmenten 2018 (Statista)

Reyner & Horne: Suppression of sleepiness in drivers: combination of caffeine with a short nap. (Psychophysiology, 1997)

Rosenberg: Meta-Analysis Shows Coffee Consumption Is Generally Safe (The American Journal of Nursing, 2018)

Shitama et al.: Habitual Coffee Intake Reduces All-Cause Mortality by Decreasing Heart Rate (Heart Vessels, 2019)

Sigmon et al.: Caffeine withdrawal, acute effects, tolerance, and absence of net beneficial effects of chronic administration: cerebral blood flow velocity, quantitative EEG and subjective effects (Psychopharmacology, 2010)

Stuiber: Studie zur Untersuchung der Auswirkungen von Koffein auf den Pupillographischen Schläfrigkeitstest bei gesunden Probanden (Inaugural-Dissertation, Uni Tübingen, 2006)

Sunarharum et al.: Complexity of coffee flavor: A compositional and sensory perspective (Food Research International, 2014)

The Chemistry and Physics Behind the Perfect Cup of Coffee (Smithsonian Magazine)

This Is How Your Brain Becomes Addicted to Caffeine (Smithsonian Magazine)

Water and Coffee: How to Adapt Your Water for Different Extraction Methods (Specialty Coffee Association)

Why Do We Sleep, Anyway? (Healthy Sleep Harvard)

Worin unterscheiden sich Kaffee und Espresso? | Coffee Circle

Yume et al.: Habitual Coffee Intake reduces Heart Rate and decreases all-over Mortality (Journal of Hypertension, 2016)